Härlig skorpa och trögflytande mustigt, chokladigt innehåll. Lakritsen ger en himmelskt fin brytning mot chokladen. Använd helst rena lakritspastiller från Italien och choklad med max 65 % kakaoinnehåll.
8 portioner, tillagning 1 timme
200 g mörk choklad
200 g smör + 2 msk till formarna
2 msk kakao
3 ägg
3 äggulor
1 dl muscovadosocker eller råsocker
1 msk lakritspulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vetemjöl
Garnering
1 msk hårda lakritspastiller grovkrossade
flingsalt
Till servering
3 dl vispgrädde
Värm ugnen till 175 grader. Grovhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör hela tiden tills blandningen är slät och dra då kastrullen bort från spisen. Smörj 8 suffléformar eller portionsformar med smör.
Pudra formarna med kakao så att ytan täcks. Vispa ägg, äggulor, socker och lakritspulver med vaniljsocker. Rör ner smör och chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner vetemjölet och vänd runt. Blanda ordentligt. Fyll formarna och grädda i 10-12 minuter tills ytan stelnat.
Låt kakorna vila någon minut innan man med en vass kniv stjälper upp dem på assietter. Garnera med lakrits, havssalt och servera vispad grädde till.
http://www.gp.se/matdryck/mat/1.557688-chokladfondant-med-lakrits
8 portioner, tillagning 1 timme
200 g mörk choklad
200 g smör + 2 msk till formarna
2 msk kakao
3 ägg
3 äggulor
1 dl muscovadosocker eller råsocker
1 msk lakritspulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl vetemjöl
Garnering
1 msk hårda lakritspastiller grovkrossade
flingsalt
Till servering
3 dl vispgrädde
Värm ugnen till 175 grader. Grovhacka chokladen. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör hela tiden tills blandningen är slät och dra då kastrullen bort från spisen. Smörj 8 suffléformar eller portionsformar med smör.
Pudra formarna med kakao så att ytan täcks. Vispa ägg, äggulor, socker och lakritspulver med vaniljsocker. Rör ner smör och chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner vetemjölet och vänd runt. Blanda ordentligt. Fyll formarna och grädda i 10-12 minuter tills ytan stelnat.
Låt kakorna vila någon minut innan man med en vass kniv stjälper upp dem på assietter. Garnera med lakrits, havssalt och servera vispad grädde till.
http://www.gp.se/matdryck/mat/1.557688-chokladfondant-med-lakrits
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar