torsdag 25 augusti 2011

Lakrits – mer än godis

Vilken lakritssmak tycker du är godast? Är du en sötis eller saltis? Intresset för lakrits stiger och samtidigt breddas också användningsområdet. I dag är lakrits inte bara godis, utan också smakbärare och krydda.
Lakrits svarta syndiga färg och mustiga smak är nog det godis som mest tilltalar vuxna. Jag minns min kompis farfar som på 70-talet köpte ren rålakritsstång på apoteket. Den var stenhård och han var tvungen att använda en avbitartång för att klippa upp den i mindre bitar. Inget som tilltalade mig som åttaåring. Smaken var mustig och aningen bitter med en lång och kraftig mörk eftersmak. I stället var det salt godis som fick mig att vilja prova mer. Små hårda kulor med salmiak­pulver i mitten smakade härligt.
Det är främst i Norden vi äter lakrits. På Island har man länge haft en tradition att kombinera lakrits med choklad. I Sverige äter vi både söt och salt lakrits. Det ser likadant ut i Danmark och Finland. Men i Finland finns ett mycket större utbud av olika lakritssorter. Där finns också många fler lakritsprodukter än vad vi är vana vid.
– Finland har en lång lakritskultur och är lite som Japan. Där tar de det här med lakrits på allvar, säger Elina Forselius, som driver butiken Lakritsroten i Stockholm.
Jag provsmakar en lakritspastill smaksatt med tjära och mint från Finland och pratar lakritssmaker med Elina. Hon har ett stort lakritsintresse och berättar att i Finland, där hon delvis har sina rötter, kan man hitta oanade ­lakritsprodukter som saltlakritsläsk och saltlakritskakor. Där finns också ett mycket större utbud av lakrits i vanliga butiker.
Hon tycker att lakrits borde benämnas som en smak. Kakaobönan vet ju de flesta vad det är och associerar till fin choklad. Men lakrits är också en naturlig växt, en rot som växer i Medelhavs­länderna, berättar Elina.
Friska och syrliga smaker som hallon, körsbär, citron och mint passar riktigt bra att kombinera med lakrits. Men choklad är också gott att smaksätta med lakritspulver för att göra en kladdig chokladbakelse eller konfekt av. Men använd inte choklad med för hög procenthalt. Då är risken att de två starka smakerna krockar med varand­ra och smaken i stället blir allt för kraftig och oangenämt bitter.
Finmalet lakritspulver eller grovmalet lakritsgranulat kan man hitta i butik och är enkelt att använda för att smaksätta ett bakverk eller dessert. Smaken är intensiv så att det räcker med små doser. Trögflytande lakritssirap är också gott att koka med i en kolasås. Och en dressing med citron som bas och god olivolja kan få en angenäm skjuts av en nypa lakritspulver eller som krydda i såsen till mustigt viltkött.
Stockholm har ytterligare en lakrits­butik med stort urval av fin lakrits, Lakritsbutiken. Tuija Räsänen, som driver butiken, är dessutom

Lakrits

Färgen
Lakritsen får sin svarta färg när den kommer i kontakt med syre i bear­betningen.

Lakritsrot
Från tidig vår fram till oktober skördas lakritsroten. Den växer vilt och härstammar från en baljväxt. Innan den kan beredas behöver den ligga och torka. Den har en söt smak i sig själv och kallas även för sötrot.

Lakritspulver och granulat
Produkten får man fram genom att hacka, mala och torka lakritsrötter. Därefter kokar man det till en massa. Och massan formas till klumpar eller pressas till stänger som kapas till mindre bitar eller pastiller och torkas. Efter det kan man mala och få fram ett pulver eller granulat. Lakritspulvret och granulatet innehåller 100 procent ren lakrits men ibland tillsätts en liten mängd maltossocker för att förhindra att pulvret klumpar sig. Pulvret är mer finmalet än granulatet som har mer smakstyrka är pulvret. Tänk på att det går åt halva mängden granulat i jämförelse med pulver om man använder den i matlagning och bakning.

Salmiak
Salmiak är en kemisk förening och den salta smaken får man fram genom att kombinera lakrits med ammoniumklorid.

Lakritssirap
Smaksatt med laktris och har en trögflytande sirapsliknande konsistens.
Lakrits i Göteborg
• Flickorna Kanold, Victoriapassagen. Har ett härligt utbud av kvalitetslakrits. Salt salmiak, lakrits pulver, italienska lakritspastiller, söta och salta lakritsstänger, seg lakritskola och egentillverkade lakritstryfflar.
• Bräutigams, Frölunda Torg. Säljer lakritspulver.
• Curry House i Haga. Har lakritspulver och lakritsrot.
• Hälsosamköp i Saluhallen. Säljer både lakritsrötter, lakritsrotbitar och lakritspulver.
• NK Kaffe, Te och Choklad. Har finsk mjuk premiumlakrits. Dessutom isländska choklad- och lakritskolor.
(Butikerna är ett urval, med reservation för ändringar i sortimentet.)
MER OM LAKRITS

KOKBOK
Elisabeth Johansson är konditor och kom 2007 ut med boken ”Lakrits Mint och Choklad”.

LAKRITSFESTIVALEN
Genomförs en gång om året i Stockholm. www. lakritsfestivalen.se

LAKRITSFABRIKEN
Våren 2011 öppnade Sveriges första lakritsfabrik i Skåne som kommer att tillverka mjuk premium lakrits på fina råvaror och ekologisk mjuk lakrits.

BUTIKER I STOCKHOLM
Lakritsroten, Sveavägen 107. Stort lakritsutbud. Lakritsbutiken, Sankt Eriksgatan 99. Säljer lakrits från hela världen.

Rålakritspastiller
I södra Italien tillverkas hårda lakritspastiller av ren rålakrits utan tillsats av socker. Smaken är mustig och bitter och något som italienarna själva äter efter maten.

Nyttigt och onyttigt
Ren lakritsrot sägs vara nyttigt att koka te på för att lugna magen. Ren rå lakrits har också antiinflammatoriska effekter. Lakrits används dessutom i hostmediciner och halstabletter för att ge en angenäm smak och verka som slemlösande. Men om man äter tokmycket lakrits finns det risk för att blodtrycket höjs och kan också vara laxerande.
SYNONYMA SMAKER  
Anis, fänkål och stjärnanis har liknande smakbärare som lakritsen. Därför används ibland anisolja för att förstärka eller ge en annan karaktär i lakritsgodis.

http://www.gp.se/matdryck/mat/1.557675-lakrits-mer-an-godis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar