tisdag 14 september 2010

Är det farligt att äta mycket lakrits?

En regelbunden relativt hög lakritskonsumtion under längre tid kan ge upphov till skadliga effekter. De flesta av symtomen kan tillskrivas glycyrrhizinsyra som är ett aromämne med sötande effekt och som förekommer i lakrits. Exempel på symtom är felaktig saltbalans, högt blodtryck, ödem, viktökning och huvudvärk.

Människor tycks vara olika känsliga för glycyrrhizinsyra och följaktligen också för lakrits. Med dagens kunskap är det svårt att med säkerhet ange hur mycket lakrits man dagligen kan äta utan att drabbas av negativa hälsoeffekter.

Mycket tyder dock på att ett regelbundet dagligt intag av 100 mg glycyrrhizinsyra eller mer, vilket motsvarar ca 50 gram lakritskonfekt per dag, inte är riskfritt för känsliga individer.

Uppdaterad: 2009-10-15 Sidan uppdaterad av: Toxikologiska enheten, Livsmedelsverket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar