Varm lakrits- och chokladbakelse
Receptmakare: Elisabeth Johansson
Foto: Pepe Nilsson
Portioner: 6
Tid: 30 minuter
Det här underbara receptet kommer från Bettans bok Lakrits, mint & choklad. Lakritsen ger en fin brytning mot chokladen.- 3 ägg
- 2 äggulor
- 3/4 dl socker
- 1/2 msk lakritsgranulat eller 1 msk lakritspulver
- 200 g mörk choklad
- 100 g smör
- 1/2 dl vetemöl
- 1/2 dl kakao, gärna Valrhona
- Till servering:
- Vaniljglass
- Värm ugnen till 175°C. Smörj 6 suffléformar eller små teflonformar med smör. Du kan också använda muffinsformar i teflon.
- Vispa ägg, äggulor, socker, vanljsocker och lakrits ljust och pösigt.
- Hacka chokladen grovt och smält tillsammans med smöret på svag värme i en liten tjockbottnad kastrull. Rör om under tiden och passa noga.
- Dra kastrullen av värmen och rör ner lite av äggvispet och sedan resten. Vänd runt försiktigt till jämn smet. Sikta ner vetemjöl och kakao och vänd runt försiktigt.
- Fyll formarna. Grädda i 10-12 minuter tills ytan stannat men det inre är rinnigt. Ta ut formarna och lossa försiktigt runt om med en ovass tunn kniv. Stjälp upp på assietter.
- Pudra kako över och servera ljumma.
Lakritskolapaj
Receptmakare: Elisabeth Johansson
Foto: Pepe Nilsson
Portioner: 12-16 bitar
Tid: 2 1/2 timme + avsvalning
Den här smarriga pajen kommer från Bettans bok Lakrits, mint & choklad. Den kan gärna lagas dagen innan den ska ätas. Servera gärna med frukter som fikon, mango eller ananas. Pajen passar också att servera i pyttebitar som sötsak till kaffet.- 300 g smör, kallt
- 2 dl florsocker
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- Lakritskolafyllning:
- 225 g smör
- 1 1/2 dl socker
- 1 1/2 dl ljus sirap
- 1 1/2 dl grädde
- 1/2 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 1/2 msk lakritsgranulat eller 3 msk lakritspulver
- Skär smöret i tärningar och lägg i en rymlig bunke. Blanda ihop med övriga pajdegsingredienser utom ägget. Rör ner ägget. Arbeta samman til en smidig pajdeg.
- Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kyl en timme.
- Kavla ut degen och klä en springform, ca 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och sätt i frysen, ca 1 timme. Värm under tiden ugnen till 200°C.
- Fodra pajformen med aluminiumfolie och fyll med torkade gula ärtor eller liknande. Detta gör att pajskalet håler formen fint. Grädda i ca 15 minuter tills skalet har fått fin färg. Ta bort ärtor och folie.
- Laga kolasmeten medan pajskalet gräddas. Skär smöret i stora bitar. Smält smöret i en kastrull och tillsätt alla övriga ingredienser utomvanlijsocker och lakrits (smakerna försämras av den höga temperaturen). Koka försiktigt tills temperaturen är 120°C, eller massan blir mjuk men stelnar när den droppas i kallt vatten.
- Häll upp kolan i pajskalet. Låt svalna och kyl.
Lakritspannacotta med sockerflarn
Receptmakare: Elisabeth Johansson
Foto: pepe nilsson
Portioner: 8 små
Tid: 3 1/2 timme (ca 15 minuters aktivt arbete)
Pannacotta tillhör de enklaste desserterna att laga, men den gör alltid succé. Det här receptet kommer från Bettans bok Lakrits, mint & choklad.- 1 1/2 gelatinblad
- 4 dl grädde
- 1/2 msk lakritsgranulat eller 1 msk lakritspulver
- 2 1/2 msk socker
- Till servering:
- Sockerflarn (recept nedan)
- 8 hallon
- 1/2 tsk lakritsgranulat eller lakritspulver
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter.
- Koka upp grädde, lakrits och socker. Dra kastrullen av plattan, fiska upp gelatinet och lös noga upp det i den heta grädden. Låt svalna.
- Lägg lite lakritsgranulat eller pulver i botten av glasen. Häll försiktigt på gräddblandningen. Låt stelna i kyl, ca 3 timmar. Gör sockerflarnen under tiden. Servera med flarnen och hallon.
- 30 g glukos
- 1/2 tsk lakritsgranulat
- Värm ugnen till 175°C. Täck en plåt med silpat eller bakplåtspapper. Fördela glukosen i 10 klickar (så har du i reserv om något flarn går sönder. Strö över lakritsen.
- Sätt plåten i mtten av ugnen och grädda 3-4 minuter. Låt flarnen svlna på mattan. Flytta över till tät burk med lock.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar