tisdag 14 september 2010

Recept från Taffel.se

Varm lakrits- och chokladbakelse

Receptmakare: Elisabeth Johansson
Foto: Pepe Nilsson
Portioner: 6
Tid: 30 minuter
Det här underbara receptet kommer från Bettans bok Lakrits, mint & choklad. Lakritsen ger en fin brytning mot chokladen.
  • 3 ägg
  • 2 äggulor
  • 3/4 dl socker
  • 1/2 msk lakritsgranulat eller 1 msk lakritspulver
  • 200 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 1/2 dl vetemöl
  • 1/2 dl kakao, gärna Valrhona
  • Till servering:
  • Vaniljglass
  1. Värm ugnen till 175°C. Smörj 6 suffléformar eller små teflonformar med smör. Du kan också använda muffinsformar i teflon.
  2. Vispa ägg, äggulor, socker, vanljsocker och lakrits ljust och pösigt.
  3. Hacka chokladen grovt och smält tillsammans med smöret på svag värme i en liten tjockbottnad kastrull. Rör om under tiden och passa noga.
  4. Dra kastrullen av värmen och rör ner lite av äggvispet och sedan resten. Vänd runt försiktigt till jämn smet. Sikta ner vetemjöl och kakao och vänd runt försiktigt.
  5. Fyll formarna. Grädda i 10-12 minuter tills ytan stannat men det inre är rinnigt. Ta ut formarna och lossa försiktigt runt om med en ovass tunn kniv. Stjälp upp på assietter.
  6. Pudra kako över och servera ljumma.
































Lakritskolapaj

Receptmakare: Elisabeth Johansson
Foto: Pepe Nilsson
Portioner: 12-16 bitar
Tid: 2 1/2 timme + avsvalning
Den här smarriga pajen kommer från Bettans bok Lakrits, mint & choklad. Den kan gärna lagas dagen innan den ska ätas. Servera gärna med frukter som fikon, mango eller ananas. Pajen passar också att servera i pyttebitar som sötsak till kaffet.
  • 300 g smör, kallt
  • 2 dl florsocker
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • Lakritskolafyllning:
  • 225 g smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 msk lakritsgranulat eller 3 msk lakritspulver
  1. Skär smöret i tärningar och lägg i en rymlig bunke. Blanda ihop med övriga pajdegsingredienser utom ägget. Rör ner ägget. Arbeta samman til en smidig pajdeg.
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kyl en timme.
  3. Kavla ut degen och klä en springform, ca 26 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och sätt i frysen, ca 1 timme. Värm under tiden ugnen till 200°C.
  4. Fodra pajformen med aluminiumfolie och fyll med torkade gula ärtor eller liknande. Detta gör att pajskalet håler formen fint. Grädda i ca 15 minuter tills skalet har fått fin färg. Ta bort ärtor och folie.
  5. Laga kolasmeten medan pajskalet gräddas. Skär smöret i stora bitar. Smält smöret i en kastrull och tillsätt alla övriga ingredienser utomvanlijsocker och lakrits (smakerna försämras av den höga temperaturen). Koka försiktigt tills temperaturen är 120°C, eller massan blir mjuk men stelnar när den droppas i kallt vatten.
  6. Häll upp kolan i pajskalet. Låt svalna och kyl.
































Lakritspannacotta med sockerflarn

Receptmakare: Elisabeth Johansson
Foto: pepe nilsson
Portioner: 8 små
Tid: 3 1/2 timme (ca 15 minuters aktivt arbete)
Pannacotta tillhör de enklaste desserterna att laga, men den gör alltid succé. Det här receptet kommer från Bettans bok Lakrits, mint & choklad.
  • 1 1/2 gelatinblad
  • 4 dl grädde
  • 1/2 msk lakritsgranulat eller 1 msk lakritspulver
  • 2 1/2 msk socker
  • Till servering:
  • Sockerflarn (recept nedan)
  • 8 hallon
  • 1/2 tsk lakritsgranulat eller lakritspulver
  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter.
  2. Koka upp grädde, lakrits och socker. Dra kastrullen av plattan, fiska upp gelatinet och lös noga upp det i den heta grädden. Låt svalna.
  3. Lägg lite lakritsgranulat eller pulver i botten av glasen. Häll försiktigt på gräddblandningen. Låt stelna i kyl, ca 3 timmar. Gör sockerflarnen under tiden. Servera med flarnen och hallon.
Sockerflarn
  • 30 g glukos
  • 1/2 tsk lakritsgranulat
  1. Värm ugnen till 175°C. Täck en plåt med silpat eller bakplåtspapper. Fördela glukosen i 10 klickar (så har du i reserv om något flarn går sönder. Strö över lakritsen.
  2. Sätt plåten i mtten av ugnen och grädda 3-4 minuter. Låt flarnen svlna på mattan. Flytta över till tät burk med lock.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar